In 8 stappen een eigen bedrijf beginnen

Ben je het zat om elke dag van 9 tot 5 op kantoor te zitten en heb jij liever zelf de touwtjes in handen? Welcome to my world! Dan is een eigen bedrijf beginnen de perfecte oplossing voor jou. Maar hoe pak je dat aan?

Een eigen bedrijf beginnen. Dat klinkt vaak moeilijk en onbereikbaar. Veel mensen zien daar dan ook erg tegenop en durven vervolgens de stap niet te zetten. Zonde! Want met a little bit of creativity heb jij binnen no time een eigen bedrijf opgezet! In dit artikel leg ik uit hoe ik in 8 stappen een eigen bedrijf begon.

1. Kies je business

Een eigen bedrijf beginnen is hard werken. Vooral in het begin zul je daar dan ook dag en nacht mee bezig zijn. Want een eigen bedrijf beginnen vergt veel tijd en energie van je. Ook in mindere tijden moet je zorgen dat je met alle enthousiasme en plezier aan de weg blijft timmeren. Kies daarom liever voor een business waar je hart sneller van klopt dan een business die je minder leuk vindt maar veel geld oplevert.

2. Kies je bedrijfsnaam

Een bedrijfsnaam bedenken kan erg lastig zijn. Zeker als je in je hoofd al 10 stappen verder bent. Toch raad ik aan om hier echt de tijd voor te nemen. Er is niets ergers dan spijt krijgen van je bedrijfsnaam. De volgende tips helpen je bij het bedenken van een goede bedrijfsnaam:

 • Kies een naam die makkelijk uit te spreken is
 • Zorg ervoor dat je bedrijfsnaam bij jou of je diensten past
 • Check in handelsregister of de gekozen bedrijfsnaam al bestaat
 • Controleer of de domeinnaam nog vrij is en reserveer deze direct

3. Regel administratieve zaken

Administratieve zaken zijn totaal niet sexy. Maar wel ontzettend belangrijk! Zeker in het begin zag ik hier als een berg tegenop. Gelukkig valt het allemaal reuze mee! Hier volgt een korte checklist voor jouw administratieve zaken.

 • Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel
 • Regel eventuele financiering
 • Zoek uit of je verzekeringen of vergunningen nodig hebt
 • Stel algemene voorwaarden op
 • Bedenk met welk betaalsysteem je gaat werken
 • Open een zakelijk bankaccount
 • Regel eventueel een zakelijk adres

4. Kies je beeldmerk

Veel mensen slaan deze stap over. Jammer! Want een beeldmerk is het gezicht van je bedrijf en vertelt in één oogopslag wie jij bent en wat je doet. Denk dus niet: joh, dat komt later wel. Want een eerste indruk maak je maar één keer. Bovendien ontvang je klanten ook niet in je joggingbroek. Tenzij je personal trainen bent, natuurlijk! Hetzelfde geldt voor je logo. Ben je creatief? Dan kan je zelf wat leuks in elkaar knutselen. Maar heb jij minder gevoel voor vormgeving? Dan is het verstandig om dit aan een professional over te laten. En vergeet dan ook je visitekaartje niet! 😉

Tip: Ik heb een Business Startpakket samengesteld. Alles wat je nodig hebt m.b.t. de vormgeving van jouw bedrijf. Eenvoudig, goedkoop en snel geregeld!

5. Maak een website

Tegenwoordig kan je eenvoudig zelf een website maken zonder enige kennis te hebben van HTML of andere enge computertalen. In het artikel Hoe maak je zelf een WordPress website? leg ik uit hoe je zelf een website kan maken in WordPress. Krijg jij het al benauwd als je überhaupt aan de computer denkt en heb je budget beschikbaar? Dan kies je ervoor om de website uit te besteden aan een professional. Like me! Stuur me gerust een mailtje en dan bespreken we samen de mogelijkheden.

6. Begin met bloggen

Goed! Je hebt nu een website. Maar dat betekent niet meteen dat deze ook vindbaar is. Begin daarom een blog op jouw website. Dit is namelijk de perfecte manier om regelmatig nieuwe content te plaatsen. Daar is Google namelijk helemaal gek op! Daarnaast is bloggen een handige manier om je kennis te delen. Heb jij geen zin of tijd om een blog bij te houden? Dan kan je ervoor kiezen om dit uit te besteden aan een professioneel bedrijf.

7. Ga aan de slag met social media

Social media is dé manier om je product of dienst onder de aandacht te brengen bij een grote groep mensen. Pak dit op de juiste manier aan en je bedrijf of blog zal binnen no time uitgroeien tot een succesvol platform. Begin bijvoorbeeld met het aanmaken van een Facebook pagina en koppel deze aan een zakelijk Instagram account. Hoe je de eerste volgers binnenhaalt, lees je in het artikel 10 tips voor meer volgers op Instagram.

8. Op zoek naar klanten

En dan is het nu tijd om op zoek te gaan naar klanten! En dan kan ik je één goede tip meegeven: wees jezelf! De meeste klanten haal ik binnen via mond-op-mond-reclame. Zo liep ik laatst over de kerstmarkt om een cadeautje te halen en kwam ik thuis met een toffe nieuwe klant! Schroom dus vooral niet om regelmatig iets over je bedrijf te vertellen. Maar let er wel op dat je geen wandelend reclamebord wordt. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten! 😉 Nog een paar tips:

 • Deel zoveel mogelijk je visitekaartje uit
 • Vergroot je zichtbaarheid. Want hoe meer bezoekers, hoe groter de kans dat daar een potentiële klant tussen zit
 • Wees actief op social media en laat regelmatig iets van je horen
 • Word lid van verschillende Facebook-groepen om je netwerk te vergroten. Meer daarover lees je in het artikel meer bezoekers op je blog door Facebook groepen

Wil jij een eigen bedrijf beginnen en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Laat gerust een reactie achter! 😉

Leave A Reply

Navigate