8 tips voor een betere zichtbaarheid op Instagram

Heb jij het idee dat jouw Instagram niet of nauwelijks groeit? En leveren jouw foto’s niet meer op dan één of twee likes? Dan is de kans groot dat jouw content niet zichtbaar is voor jouw volgers. Oeps. Dit komt door het nieuwe algoritme van Instagram. In dit artikel geven we 8 tips voor een betere zichtbaarheid op Instagram.

Voorheen liet Instagram een chronologische tijdlijn zien. De meest recente berichten werden als eerst getoond. Maar gezien de populariteit van Instagram is het onmogelijk om alle foto’s van mensen die jij volgt op chronologische wijze te kunnen zien. Daarom heeft Instagram iets nieuws bedacht: het algoritme. Deze toont de accounts waarmee jij de meeste interactie mee hebt bovenaan. Hoe meer interactie met een account, hoe hoger in de tijdlijn.

Met de komst van het nieuwe algoritme wordt het dus steeds moeilijker om zichtbaar te blijven. Toch zijn er genoeg dingen die jij kan doen voor een betere zichtbaarheid. Verhoog de interactie met jouw volgers en kom hoger in de resultaten terecht.

1. Wees consistent

Instagram accounts met de focus op één onderwerp groeien veel sneller. Kies daarom voor één thema en zorg voor een eenheid in je feed. Dat doe je bijvoorbeeld met behulp van:

  • Een standaard filter
  • Een kleurenpalet
  • Vaste indeling

2. Zoek interactie op

Zoek de interactie op met jouw volgers. Dat doe je bijvoorbeeld door een vraag te stellen of een discussie te starten. Let er wel op dat je geen ingewikkelde vraagstukken neerzet. Houd het simpel en belangrijker: overdrijf niet. Plaats dus niet bij elke foto een vraag.

betere vindbaarheid

3. Meer relevante hashtags

Hashtags vergroten de zichtbaarheid van jouw foto’s. Toch raad ik het niet aan om je caption vol te proppen met de populairste hashtags. Deze zijn namelijk totaal niet relevant voor jouw feed. Daarnaast verdwijnt jouw bericht dan binnen no time tussen de massa. Onderzoek daarom liever welke hashtags aansluiten bij jouw potentiële volgers. Zelf gebruik ik daar handige tools voor als  Websta en Hashtagify.

4. Post frequent

Jouw volgers zijn meerdere keren per dag aanwezig op Instagram. Het is daarom zeker geen slecht idee om meerdere keren per dag te posten. De kans is dan groter dat jouw volgers jouw berichten voorbij zien komen. En dat levert weer likes & reacties op. Maar let op en overdrijf niet! Niemand zit namelijk te wachten op een tijdlijn vol met troep. Voorkom dus dat mensen je ontvolgen en plaats daarom alleen relevante content van hoge kwaliteit.

5. Goede timing

Heb jij bijvoorbeeld een food blog? Grote kans dat jouw volgers rond 3 uur een blik op Instagram werpen om inspiratie op te doen voor een lekkere maaltijd. Dan hebben ze nog genoeg tijd om boodschappen te doen.

Richt jij je voornamelijk op jonge moeders? Dan is het natuurlijk niet verstandig om te posten op het moment dat de kids thuis zijn. Plaats liever een bericht rond een uurtje of negen. Dan liggen de kinderen namelijk op bed en is de kans groter dat zij aanwezig zijn op Instagram.

6. Wees actief & sociaal

Misschien wel een van de beste manieren voor een betere zichtbaarheid: wees actief en sociaal. Alles groeit namelijk met liefde en aandacht. Dus ook je Instagram account. Met onderstaande tips verhoog jij binnen no time je interactie:

  • Reageer op berichten
  • Stuur leuke, persoonlijke bedankjes voor reacties
  • Begin gesprekken met je volgers
  • Sluit je aan bij een gesprek die al gaande is
  • Like terug
  • Ga op zoek naar mensen via hashtags

Daarnaast is het handig om actief in de weer te gaan met Facebook groepen. Dit zijn community’s van verschillende mensen met dezelfde interesses. Oftewel: de hele doelgroep in één groep! Super handig & het kan binnen no time je engagement verhogen. Meer hierover lees je in dit artikel: Meer bezoekers op je blog door Facebook groepen.

7. Claim je eigen hashtag

Plaats een uitnodiging of uitdaging voor je volgers in je bio en claim je eigen hashtag zoals travel_inhershoes dat bijvoorbeeld doet. Op deze manier betrek je mensen bij jouw account met als resultaat meer reacties, likes & volgers. Let op: dit werkt alleen als je al flink wat actieve volgers hebt. Heb je deze nog niet maar wil je wel een leuke actie starten? Dan kan je influencers benaderen om jouw Instagram actie te promoten. betere zichtbaarheid

8. Gebruik Insta Stories

Stories zijn een leuke manier om meer van jezelf en jouw leven te laten zien. Het is als het ware een kijkje achter de schermen. Dit kan de relatie met je volgers versterken en voor meer interactie zorgen. Wanneer mensen regelmatig je stories bekijken, ziet Instagram dit als een teken dat mensen geinteresseerd zijn in je content. Met als gevolg een hogere positie in de resultaten. Yeah!

Pas jij bovenstaande tips al toe voor een betere zichtbaarheid op Instagram?

Leave A Reply

Navigate